Waarschuwing voor malafide klussers

Laatste update:

Gooi en Vechtstreek – De afgelopen weken ontving de politie in Gooi en Vechtstreek een aantal meldingen over klussende oplichters, onder andere afkomstig uit Ierland. De politie waarschuwt voor deze opdringerige groep personen!

De oplichters lopen deuren af om hun diensten aan te bieden, zoals het schoonmaken of renoveren van de gevel of dak, ophogen van de oprit of de voortuin en andere tuinwerkzaamheden. Bewoners wordt verteld dat bijvoorbeeld hun dak of tuin onderhoud nodig heeft. Gaandeweg de werkzaamheden ontdekken de klusjesmannen steeds meer gebreken. Ook die moeten gerepareerd worden, zo dringen de mannen aan. En daar staat uiteraard een extra rekening tegenover. Bij het innen van die hoge bedragen, komen de klusjesmannen soms dreigend en intimiderend over. Honderden en soms zelfs duizenden euro’s verder blijkt dat er helemaal geen reparaties nodig waren en zijn er nauwelijks of geen werkzaamheden uitgevoerd en vervolgens worden de slachtoffers hoge rekeningen gepresenteerd die contant betaald moeten worden. Ook wordt het werk dikwijls niet afgemaakt of wordt er erg slechte kwaliteit geleverd. De politie adviseert dan ook om niet in zee te gaan met deze vaak Engelssprekende klussers.

Slachtoffers

Begin juni werd bij een bejaard echtpaar uit Kortenhoef aangebeld door drie Engelssprekende klusjesmannen. De mannen gaven aan dat de voegen van de woning erg slecht waren en dat ze die voor een gunstige prijs kunnen vervangen. Het echtpaar ging akkoord en deed een aanbetaling voor het huren van een machine. De mannen gingen aan de slag en niet veel later bleek, volgens de mannen, dat er ook een probleem was met de regenpijp. En dat er nog wat andere  noodzakelijke reparaties moesten worden verricht. Uiteindelijk betaalde het echtpaar onder lichte druk meer dan 10.000 euro.  De klusjesmannen waren na het ontvangen van de laatste betaling niet meer teruggekomen.

Een bejaarde man uit Bussum werd 21 juni het slachtoffer van de zogenaamde klusjesmannen. De mannen wilden het tuinpad weer mooi maken en het onkruid weghalen. Uiteindelijk liepen de kosten volgens de klusjesmannen zo hoog op dat het slachtoffer meer dan 20.000 euro moest betalen.

Eind juni stond bij een Bussumse vrouw een aantal Engels sprekende klusjesmannen voor de deur.
In dit geval kwamen de mannen met het verhaal dat de dakpannen op haar dak verrot waren. Voor de klus heeft de vrouw een aanbetaling gedaan en vervolgens heeft ze de mannen nooit meer gezien.

Advies van de politie!

De politie adviseert om niet met klusjesmannen in zee te gaan die zich spontaan bij u melden. Onderzoek eerst of er wel echt werkzaamheden nodig zijn. Mocht dat zo zijn, schakel dan een erkend bedrijf in. Maak vooraf schriftelijke afspraken over de te verrichten werkzaamheden en over de prijs. Zo maakt u de kans op problemen achteraf vele malen kleiner. Er is echter alleen sprake van een strafbaar feit wanneer er daadwerkelijk aangetoond kan worden dat de bewoners opgelicht zijn. In de overige gevallen gaat het dan om een civiel geschil. Bent u toch opgelicht of geïntimideerd of staan er ineens klusjesmannen aan de deur en vertrouwt u het niet, bel dan direct de politie via het alarmnummer 112. Noteer signalementen en kentekens. De politie reageert direct op meldingen en controleert regelmatig busjes met een Brits of Iers kenteken. Zo krijgt de politie een beeld van de Engelssprekende klusjesmannen die rondrijden in de regio.

 

Veel slachtoffers zijn bejaard, wilt u deze waarschuwing daarom ook zo veel mogelijk met naasten, die wat ouder zijn, (mondeling) delen!

Tips voor ouderen én mensen om hen heen

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen of hun kind bij u naar het toilet mag. In de onderstaande video worden tips gegeven die kunnen helpen om te voorkomen dat u of iemand in uw omgeving slachtoffer wordt van een babbeltruc.

‘Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen’

Maandag 13 februari start de politie met de campagne ‘Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen’. Met de campagne wil de politie ouderen en hun omgeving wijzen op de kwetsbare positie van ouderen en ze leren voorkomen slachtoffer te worden.

Te vaak zijn ouderen het doelwit van babbeltrucs en woningovervallen. Het vertrouwen van de slachtoffers wordt geschaad en dat heeft veel impact. Als er geweld wordt gebruikt en de babbeltruc bijvoorbeeld uitmondt in een woningoverval, zijn de psychologische effecten nog groter. Vaak komt er ook schaamte bij kijken. Dat maakt dat niet alle slachtoffers aangifte durven te doen. Reden genoeg voor politie Rotterdam om in actie te komen.

Campagne
Maandag 13 februari start de campagne ‘Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen’. Het is van groot belang dat ouderen zélf alles doen wat binnen hun mogelijkheid ligt om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van een babbeltruc. De campagne is erop gericht ze daarbij te helpen. Daarnaast richt de campagne zich op mensen in de naaste omgeving van senioren. Het is ook aan buren, kinderen, of verzorgers om ouderen te wijzen op hun kwetsbare positie.

Alle social media kanalen van politie Rotterdam worden ingezet om het onderwerp babbeltrucs te belichten. Er zijn informatiepakketten ontwikkeld, die worden uitgedeeld door wijkagenten. Ook met folders en posters wordt aandacht getrokken en zowel op televisie als in kranten en tijdschriften komen babbeltrucs aan bod.

Flyer campagne Laat ze niet binnen

Meer weten?

Waarschuwing!

Er wordt in het land met enige regelmaat door zogenaamde “nep” collectanten langs de deuren gegaan. Hierbij wordt bewoners gevraagd met hun pinpas middels een (mobiele) pinautomaat te betalen. Trap hier niet in! Soms krijgt u een andere pinpas terug met als gevolg dat deze malafide “nep” collectanten een flink bedrag van uw rekening hebben afgeschreven. Zorg dat u altijd wat klein/los geld bij de hand heeft.

Malafide pannen-verkopers; in het land en zo ook inmiddels in Laren, zijn malafide pannen-verkopers actief. U denkt voor een leuk bedrag een mooie pannenset te kopen…. maar helaas… De pannen zijn van een dusdanige kwaliteit, dat ze na een afwasbeurt al beginnen te roesten. Koop niet iets -aan de deur of zo maar bij mensen die u benaderen- wanneer het te mooi is om waar te zijn.

 

Wees alert tijdens vakantietijd!

Laatste update:

Gooi en Vechtstreek – Veel inbraken bij vakantiegangers! En let op stokjes en blaadjes tussen de deur.

Vakantiegangers de dupe!

De afgelopen week werd er 22 keer ingebroken in de regio Gooi en Vechtstreek. Bij 10 inbraken of poging daartoe waren de bewoners met vakantie. Gaat u nog met vakantie? Neem de volgende preventietips dan eens door. Volle brievenbussen, gesloten gordijnen en ’s avonds geen verlichting zijn tekenen voor inbrekers om hun slag te slaan. Maak het inbrekers dus zo moeilijk mogelijk! Zorg ervoor dat een bekende de post regelmatig weghaalt en eventueel het gras maait. Zet een tijdschakelaar op uw lampen, zodat de lampen ook tijdens uw afwezigheid aan en uit gaan. Sociale controle is erg belangrijk. Laat het uw vertrouwde buren weten wanneer u op vakantie gaat, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden. Mochten zij een verdachte situatie zien, dan kunnen zij direct de politie via 1-1-2 bellen.

Licht de buren in

Dagje weg? Deur op slot

Bij drie inbraken werd de woning betreden door een openstaande deur of raam. Deze staan vaker open met het mooie weer. Een insluiper kan dan eenvoudig, zonder in te hoeven breken, uw woning binnenkomen en er binnen enkele minuten met uw spullen vandoor gaan. Leg geen kostbare spullen in het zicht en sluit de deuren en ramen waar u geen zicht op heeft. Ook al gaat u maar heel even naar de buren, boodschappen doen of naar boven om bijvoorbeeld de was op te hangen.

Stokje of blaadje tussen de deur? Wees alert op het voor verkennen van woninginbrekers.

De politie heeft meerdere meldingen gekregen van inwoners uit Huizen en Hilversum dat zij een stokje of blaadje tussen de deur hebben gevonden. Deze voorbereidingsmethode komt elk jaar weer terug. De inbreker doet een stokje of blaadje tussen de deur of soms een cocktailprikkel in het sleutelgat om zo te zien of de bewoners met vakantie zijn. Wees hier alert op. Check ook de woning van uw buren op deze signalen. Wanneer u dit ziet, neem contact op met de politie, zodat zij hier actie op kunnen ondernemen.

Breng uw waardevolle eigendommen elders onder

Deze week bestond de buit vooral uit sieraden, tablets en contant geld. De meeste inbrekers gaan vaak voor deze ‘kleine buit’. Gaat u met vakantie? Dan raden wij u aan uw waardevolle eigendommen ergens anders onder te brengen.

Registreer uw eigendommen

De kans op succesvolle opsporing van woninginbrekers, dieven en helers wordt vergroot als mensen hun waardevolle spullen registreren. Als aangevers bij de aangifte direct een lijst met de unieke serienummers van bijvoorbeeld apparatuur en foto’s van sieraden kunnen geven, kan de politie gevonden buit sneller koppelen aan de rechtmatige eigenaar, maar het geeft vaak ook aanwijzingen naar het spoor van de dader(s). Een hulpmiddel voor het snel en makkelijk registreren van eigendommen is verwerkt in de app ‘stop heling’. Met deze app kan ook via het invoeren van serienummers gecontroleerd worden of aangeboden goederen als gestolen geregistreerd staan. U kunt de serienummers van uw apparaten ook gewoon noteren op papier en dit bewaren.

Wees bijzonder alert op -soms Engelstalige- klusjesmannen die hun diensten aanbieden. Er wordt u bijvoorbeeld een voorstel gedaan om voor een laag bedrag uw dakgoot schoon te maken of andere zaken welke betrekking op uw woning of tuin hebben en vervolgens wordt u geconfronteerd met een gepeperde rekening. De vraag is dan ook; zijn dit klusjesmannen of oplichters? Laat u niets wijs maken en ga met een betrouwbaar bedrijf in zee en voorkom torenhoge rekeningen.