Verdachte situatie bel 112

U bent als bewoner de specialist in uw eigen straat: u weet wie er wel- of er niet thuis hoort in uw straat, maar u weet ook wat hoort- of niet hoort….. en dus ook wat verdacht gedrag is.

Een auto die steeds langzaam langs donkere woningen rijdt, een persoon of personen die bij woningen naar binnen lopen te gluren; dit zijn bijvoorbeeld gedragingen die u als verdacht kunt beschouwen. Ga op uw eigen gevoel af. Krijgt u ergens een onderbuik gevoel van of wekken personen argwaan? Twijfel niet en bel 112!

Het doorgeven van signalementen aan de meldkamer 112 is van groot belang: hoe zijn de verdachte personen gekleed? Hoe oud schat u de personen? Hebben ze specifieke uiterlijke kenmerken? Wat voor een auto is het, wat is de kleur, maar vooral: wat is het kenteken van de auto? Schrijf desnoods de signalementen of een kenteken op voordat u 112 belt.

 

Meld ik verdacht gedrag via 112?

Ja, wanneer u getuige bent van een misdrijf of het voorbereiden van een inbraak, verdachte situatie of diefstal kunt u dit melden bij 112. De 112-alarmcentrale beoordeelt of de politie naar de melding toegaat. Verdacht gedrag kunt u dus melden via 112, als er sprake is van spoed. Sterker nog, het kan het verschil maken tussen een aanhouding op heterdaad en een misdrijf zoals onderstaande film duidelijk maakt.

 

112-daar-pak-je-daders-mee