Reportage(s)

Op 5 juni 2018 is er door NH Nieuws (RTV NH) een reportage uitgezonden over de inbraakproblematiek in ’t Gooi. In deze reportage wordt onder andere een interview gehouden met onze wijkagent Remco Wessels en Eric Sterk (tijdens de surveillance). Een interessante reportage van 12 minuten welke middels onderstaande link is te bekijken.

Reportage NH Nieuws

Zie hieronder een aparte (korte) reportage, welke uit bovenstaande reportage is gemonteerd, over onze BPV-surveillance. Interview met wijkagent Remco Wessels en Eric Sterk

De oplossing: buurtbewoners op boevenjacht

Gemeente en politie doen er alles aan om het aantal inbraken terug te dringen. Ze wijten de inbrakenreeks vooral aan de naïviteit van de mensen. En dus blijven ze hameren op goed hang- en sluitwerk.

In Blaricum komen de handhaver en de wijkagent elke week naar de mensen toe. En Maarten van Weel staat met zijn inbraakpreventiekar door de hele regio.

Eric Sterk neemt het heft in eigen handen en gaat met zijn buurtpreventievereniging Wevers-Erfgooiersbuurt in Laren zelf op pad om de wijk veiliger te maken. Hij is een eigen surveillanceteam gestart dat dag en nacht de wijk bewaakt. “Ik vind dat we met onze vingers van andermans spullen af moeten blijven. Mensen die denken hier wat te kunnen halen, willen we zo snel mogelijk de wijk uit hebben”, zegt Sterk.

Hij loopt met een aantal buurtgenoten door de wijk. “Wij maken geregeld mee dat als wij door de straat lopen en er van achteren een auto aankomt, hij snel omkeert en ervandoor gaat. Dan ga ik er toch wel vanuit dat hij verkeerde bedoelingen heeft en dat we hem dan alleen al daarmee de wijk hebben uitgejaagd.”

Gemeente en politie hopen dat voorlichting ooit zijn vruchten zal afwerpen. En dat het aantal inbraken zal dalen. Maar vooralsnog lijkt de oplossing: zelf surveilleren in je wijk. Wijkagent Remco Wessels is blij met het surveillanceteam. “Als ik ergens als inbreker niet wil zijn, is dat in een buurt waar buurtbewoners surveilleren.”  “Wij zijn nu een jaar inbraakvrij en zeker gezien de cijfers in Laren is dat een heel mooi resultaat, vertelt Sterk trots.

Als we kijken naar het aantal totale aantal woninginbraken, dat wil zeggen pogingen en geslaagde inbraken, is het aantal in 2017 per 1000 inwoners in ’t Gooi hoger dan het landelijk gemiddelde. Laren en Blaricum winnen het zelfs van de hoofdstad.

Bron NH Nieuws/RTV NH 5 juni 2018