Preventie

Woninginbraken:

Woninginbraken vinden in grote mate plaats in de regio Gooi & Vechtstreek. In Laren ligt het aantal woninginbraken boven het landelijk gemiddelde.

Woninginbraak en de kans hierop verkleinen, lees meer hierover in onderstaande link:

Woninginbraak

De politie-inzet is groot, de gemeente doet zijn uiterste best, maar er ligt voor ons -als bewoners- ook een taak. Mede dat daarom de oprichting van buurtpreventieverenigingen door zowel politie als gemeente wordt toegejuicht en ondersteund.

Door middel van een goede sociale controle, samen de kans op een woninginbraak verkleinen; dit wil zeggen dat we elkaar niet gaan controleren “maar op elkaar willen passen”. Samen voor en met elkaar, een oogje in het zeil houden en bij verdachte personen of voertuigen, onmiddellijk 112 bellen.

Sluit altijd alle ramen en deuren, ook al gaat u maar heel even weg. Gaat u met vakantie? Informeer uw (over)buren, zodat ook zij voor u een extra oogje in het zeil kunnen houden.

Ziet u verdachte personen bij woningen naar binnen gluren, of u ziet personen die zich verdacht gedragen… Bel direct 112! Schrijf signalementen op van de personen, of het kenteken van een verdacht voertuig en geef dit door aan de meldkamer 112, zo kan de politie direct gericht op zoek gaan naar de verdachten.

Om verdachten te kunnen spotten, loopt er 24/7 buurtsurveillance door de wijk.

Zelf maatregelen treffen met (PKVW) hang- en sluitwerk:

U kunt als bewoner zelf ook maatregelen treffen om de kans op een woninginbraak te verkleinen. Een goed hang- en sluitwerk is van essentieel belang. Des te meer tijd een inbreker nodig heeft om binnen te komen, des te sneller zal hij het opgeven. Hang- en sluitwerk met het keurmerk PKVW (PolitieKeurmerkVeiligWonen) voldoet aan de beste eisen voor een goed beveiligde woning. Via onderstaande link gaat u eenvoudig naar de website van PolitieKeurmerkVeiligWonen.

http://www.politiekeurmerk.nl

Ook op de website van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) staat erg veel nuttige informatie. Zie hiervoor onderstaande link.

http://www.hetccv.nl/

Auto-inbraken:

Ook auto-inbraken vinden met grote regelmaat plaats. Wat kunt u zelf doen om de kans tot een inbraak in uw auto te verkleinen? Laat in elk geval nooit waardevolle spullen -en zeker niet zichtbaar- in uw auto liggen. Zorg dat de auto op slot zit, laat geen raampjes open staan en zorg voor een goede alarminstallatie.

Babbeltrucs, lees hier meer over in onderstaande link:

Vraag vreemde personen aan de deur altijd naar legitimatie. Bent u alleen thuis, vraag deze personen op een later moment terug te komen wanneer u niet alleen thuis bent. Vertrouwt u de personen aan de deur niet? Bel 112!

Helaas worden veelal oudere bewoners het slachtoffer van een babbeltruc. Laten we gezamenlijk ook voor de ouderen in de wijk extra waakzaam zijn.

Aangifte doen:

Bent u slachtoffer van een woninginbraak, babbeltruc of een ander misdrijf? Doe altijd aangifte bij de politie!

In veel gevallen kunt u middels internet aangifte doen, zie onderstaande link. Kunt u in uw geval geen internet aangifte doen, neem dan contact op met de politie via 0900-8844.